Cum și de ce influențează dieta sistemul imunitar?
Studiile sugerează că dieta unei persoane îi influențează sistemul imunitar, la fel ca toate celelalte aspecte ale sănătății.
De exemplu, nutriția poate afecta microbiomul, funcția de barieră intestinală, procesele inflamatorii și funcția celulelor albe din sânge, toate acestea având impact asupra funcției imune.
O dietă dezechilibrată este asociată cu un risc crescut de boală, un risc mai mare de alergie și un răspuns imun afectat.
Dietele moderne tind să conțină niveluri ridicate de grăsimi saturate, alimente ultra-prelucrate, cantități mari de zahăr și sare. Ele sunt adesea sărace în alimente nutritive precum legumele, fructele și peștele gras, astfel având o conexiune puternică cu un riscul crescut de afecțiuni cronice.
Cercetările sugerează că aceste tipuri de diete induc inflamații și modifică funcția sistemului imunitar, promovând dezvoltarea bolii.
În schimb, dietele bogate în alimente nutritive cum ar fi legumele, fructele, nucile, leguminoasele și pește și cu un conținut scăzut de alimente ultraprocesate pot reduce riscul bolilor și pot promova funcția imunitară sănătoasă.
În plus, o deficiență sau insuficiență de nutrienți esențiali pentru funcția imună, inclusiv vitamina D, zinc și vitamina C, poate afecta, de asemenea, răspunsul imun.
Deficiențele de nutrienți poate fi mai frecventă la cei care consumă diete ultra-procesate, cu conținut scăzut de alimente nutritive.
Deși este clar că alegerile dietetice influențează sănătatea generală, inclusiv funcția imună, interacțiunea dintre dietă și sănătatea imună este extrem de complexă.
O alimentație dezechilibrată nu ne aduce doar carbohidrați rafinați, zaharuri adăugate, grăsimi saturate și multe calorii. Acest tip de alimentație afectează funcția imunitară în mai multe moduri.


Ce poți face pentru o funcție imunitară sănătoasă?
Este evident faptul că alimentele bogate în nutrienți ne sprijină sănătatea. Mai precis anumiți micronutrienți sunt specializați în anumite funcții ale sistemului imun.
Vitamina C poate ajuta la prevenirea infecțiilor sau la scurtarea duratei bolii.
Vitamina E face parte din aproape 200 de reacții biochimice din organism – este esențială în modul în care funcționează sistemul imunitar.
Vitamina A joacă roluri de reglementare în răspunsurile imune celulare și procesele imune umorale.
Vitamina D– poate modula răspunsurile imune înnăscute și adaptative. Deficitul de vitamina D este asociat cu o autoimunitate crescută și o susceptibilitate crescută la infecție.
Seleniul prin încorporarea sa în selenoproteine, este implicat în reglarea stresului oxidativ și alte procese celulare cruciale în aproape toate țesuturile și tipurile de celule, inclusiv în cele implicate în răspunsurile imune înnăscute și adaptative.
Zicul activează enzimele care descompun proteinele din viruși și bacterii, astfel încât acestea sunt mai puțin capabile să se răspândească.
Aceste vitamine și minerale se regăsesc în diferite concentrații în alimente iar importanța unei diete echilibrate și variate este indispensabilă.
Microbiomul se referă la comunitatea de microorganisme care trăiesc în intestin. Această comunitate este formată din trilioane de bacterii, ciuperci și alți microbi. Acestea oferă un rol important în multe aspecte ale sănătății contribuind în digestie și sistemul imunitar.
Dieta dezechilibrată, poluarea, fumatul contribuie la dezechilibrul florei intestinale purtând numele de disbioză.

Când este nevoie să apelăm la suplimente?
Implementarea unui stil de viață sănătos este primul obiectiv ce necesită punctat cand vorbim de susținerea sistemului imunitar. Totuși ,alimentele pot avea concetrații diminuate ale micronutrienților din cauza solului, a modului de preparare, etc.
Pe de altă parte sistemul imun poate fi afectat de obiceiuri nesănătoase, de stres și de sedentarim.
În aceste situați, suplimentarea cu țintită cu vitaminele și mineralele potrivite este o soluție eficientă.
Pe piață sunt o mulțime de opțiuni, însă recomandarea specialiștilor este să selectăm produse ce și-au dovedit eficacitatea prin acreditări științifice.
De aceea, am creat Imunity Box, un protocol de dietoterapie dedicat susținerii sitemului imunitar în care sinergia dintre recomandările nutriționale și calitatea produselor selectate creează o soluție de succes pentru fiecare dintre noi. Contacteaza-ne pentru mai multe informatii.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

You may use these <abbr title="HyperText Markup Language">HTML</abbr> tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

*