Sunt anumite perioade din an când frecvența virozelor respiratorii crește. Cu cât se reduce expunerea la soare, cu atât scade producția de vitamina D din organism, iar timpul îndelungat petrecut în spații închise crește riscul contactării unei viroze.
La baza prevenției stă imunitatea. Este mult mai bine să prevenim decât să tratăm și fără un sistem imun puternic, ne este aproape imposibil să ținem piept afecțiunilor din acest sezon .
Există mulți factori care întăresc sistemul imunitar, cum ar fi: reducerea stresului, igiena alimentară, odihna și mai ales felul în care ne hrănim. Concret, consumul de alimente naturale, bogate în vitamine și antioxidanți contribuie semnificativ la creșterea imunității.
Și totuși, ce anume să mâncăm în sezonul virozelor?
Kiwi – este un fruct care conțină foarte multă vitamina C. S-a demonstrat în repetate rânduri că vitamina C ajută la o bună funcționare a sistemului imunitar. Se recomandă consumul de kiwi la una dintre gustările zilnice.
Usturoiul – este o plantă comestibilă utilizată atât ca aliment, cât și drept condiment. Este cunoscut pentru proprietățile sale curative încă din vremurile străvechi. Spre exemplu, în Egiptul Antic, era folosit ca mijloc de prevenție a bolilor contagioase. Îl putem folosi la gătit sau crud, tăiat fâșii subțiri în salate.
Oregano – este o plantă aromatică. Mai este cunoscută sub denumirile de măghiran sălbatic sau busuioc de pădure. Ușor de cultivat, chiar și în ghiveci acasă, are proprietăți antibacteriene, ceea ce înseamnă că luptă împotriva infecțiilor. Se folosește cu succes în tratametul sinuzitei și este un antihistaminic natural, care ne ajută să ținem alergiile sub control. Pentru a ne putea bucura de aceste beneficii, îl putem consuma sub formă de ceai sau ulei de oregano.
Echinaceea – nu e de mirare că găsim ceaiul de echinaceea în orice supermarket sau farmacie. Având proprietăți antivirale cunoscute, ea este recomandată în tratamentul infecțiilor.
Cătina sau ginsengul românesc – are fructele bogate în vitamina C. Au proprietăți antioxidante, vitaminizante, care ne ajută să combatem răcelile. Le putem consuma cu miere sau sub formă de sucuri sau ulei.