Prepararea unui grătar, mai ales în weekend, oferă în egală măsură un fel de mâncare gustos și sățios, precum și o modalitate de socializare cu familia sau prietenii. Așa că haideți să vedem cât de sănătos este clasicul grătar și la ce aspecte este necesar să fim atenți.
Este grătarul o modalitate sănătoasă pentru a găti alimentele?
Termenul de sănătos are un spectru larg de conotații. Depinde de tipul de aliment gătit, temperatură, tipul de grătar, etc. Este o variantă pe care o putem include ocazional în alimentația noastră. Carnea la grătar este gustoasă, săracă în grăsimi și rapid de gătit. Totuși, este bine să nu abuzăm.
Cât de periculoase sunt hidrocarburile și aminele heterociclice, asociate cu riscul de apariție a cancerului?
Cei doi compuși se formează când un țesut muscular (orice tip de carne) este gătit la o temperatură foarte mare (carne bine friptă sau arsă). În laborator s-a demonstrat că aceștia pot avea acțiune de modificare genetică asupra unui organism sau celule. De aici și concluzia că acestea pot crește riscul de cancer. Totuși, studiile care fac legătura între cei doi compuși și cancer nu s-au facut pe subiecți umani. Prin urmare, nu există deocamdată o constatare clară sau o recomandare fără echivoc cu privire la consumul de carne la grătar.
Efectele se cumuleaza în timp… Putem vorbi despre limitarea/excluderea grătarului din regimul nostru alimentar?
Am putea limita consumul de carne la grătar, mai ales pentru că acesta nu e singura sursă de compuși periculoși. Substanțele cu potențial nociv se găsesc și în alte procese industriale, în procesarea alimentelor (aminele heterociclice) sau în fumul de țigară și gazele emise de automobile (hidrocarburile). Suplimentarea lor în organism, prin intermediului excesului de carne la grătar, ar reprezenta un adaos nesănătos.
Ce tip de carne NU se recomandă la grătar ?
Formarea compușilor variază în funcție de tipul de carne, metoda de coacere și cât de bine este gătită carnea. Indiferent de tipul de carne, dacă temperatura la care este expusă este peste 150 grade Celsius, pentru timp îndelungat, atunci se acumulează amine heterocilice, iar dacă este expusă și la fum, atunci se acumulează și hidrocarburi.
Care este temperatura la care este indicat să gătim carnea? Prepararea la grill este o opțiune mai bună?
Recomandarea este de până la 150 grade Celsius. Grill-ul depășește această temperatură, însă poate fi o opțiune ocazională.
Ce se întamplă în cazul legumelor? Sunt sănătoase legumele la grătar?
La legume nu există problemele care apar în cazul cărnii, însă pentru a le păstra proprietățile și savoarea, este indicat să nu fie gătite în exces.
Care sunt cele mai indicate garnituri pentru carnea la grătar?
O alimentație sănătoasă înseamnă alimentație echilibrată. De aceea, excluderea unei întregi grupe alimentare reprezintă un dezechilibru major. În funcție de tipul mesei, scopul individului sau perioada zilei, putem include cereale, lactate, fructe, legume. Însă cele din urmă nu ar trebui să lipsească niciodată din farfuria noastră, indiferent dacă avem carne sau nu. E important ca farfuria noastră să fie cât mai colorată.
Ce categorii de persoane ar trebui să evite carnea la grătar?
Compușii considerați toxici din carnea la grătar sunt capabili să producă daune la nivel de ADN celular doar după ce sunt metabolizați de anumite enzime. Activitatea acestor enzime diferă de la o persoană la alta, așadar această caracteristică poate fi luată în considerare când vorbim de riscul de cancer asociat. Orice persoană sănătoasă, cu un stil de viață echilibrat, poate consuma carne la gratar, însă cu moderație.
Care sunt cele mai sigure grătare? Fontă, ceramică, cele pentru aragaz?
În zilele noastre avem grătare din materiale de calitate. Este important să nu expunem carnea la foc direct. O perioadă prea îndelungată la temperatură mare, poate transforma o carne de calitate (bogată în proteine de calitate) într-un produs cu valoare nutritivă mult redus. Curățarea grătarului de resturi arse este de asemenea un aspect de luat în considerare..
Ce măsuri de igienă se impun?
Este importantă manevrarea corectă a cărnii în aer liber. De asemenea, trebuie să ținem cont de perioada de valabilitate, care diferă în funcție de tipul de carne. Preparatele gătite și congelate, au un termen de valabilitate mai mic decât cele crude și congelate. Dacă sursa de la care provine produsul e una sigură, carnea se poate păstra fără probleme la congelator, în limita impusă de producător. Totuși, odată decongelată, carnea nu se mai recongelează! Un alt aspect considerat banal dar adesea neglijat, este igiena ustensilelor și a persoanei care manipulează carnea. Spălarea mâinilor și a ustensilelor cu produse adecvate este esențială.
Ce efect are alcoolul consumat dupa grătar?
O masă sănătoasă formată din carne la grătar și legume poate deveni mult prea încărcată caloric în situația în care adăugam și alcool. Un pahar de vin de calitate, lângă o friptură gătită corespunzător, nu ne face rău, însă excesul dăunează.